DOBRY POSIŁEK W SZPITALU

DOBRY POSIŁEK
W SZPITALU

Od 18.11.2023 realizujemy program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalu”. Głównym celem programu jest zapewnienie pacjentom wyżywienia odpowiedniego do stanu zdrowia, w oparciu o zalecenia opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka. W ramach pilotażu będą prowadzone następujące działania:

  • porady i konsultacje żywieniowe dla pacjentów
  • edukację i rozpowszechnianie informacji dotyczących prawidłowego żywienia
  • opracowywanie jadłospisów przez dietetyka, jadłospisy będą zawierać informacje o: rodzaju posiłku i jego składzie, dobowej wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej (ilość białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i soli), sposobie obróbki oraz obecności alergenów
  • jadłospisy będą publikowanie na stronie internetowej Szpitala
  • codziennie będziemy publikować ma na swojej stronie internetowej Szpitala zdjęcie co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu

W naszym Szpitalu już od dawna staramy się aby jakość posiłków była na najwyższym poziomie. Świadomi, że w żywności tkwi potencjał terapeutyczny nasi dietetycy dbają aby każdy pacjent maił zapewnioną właściwą dietę. Odpowiednia dieta w szpitalu powinna być integralną częścią całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności leczenia zachowawczego i  chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych. Dobrze odżywiony pacjent szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na jego ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego.

Lista jadłospisów:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
15. Miód

Obiad: dieta podstawowa – zupa pomidorowa z ryżem, paluszki z fileta z mintaja, ziemniaki, kiszona kapusta, kompot owocowy.
Kolacja: dieta łatwostrawna – bułka pszenna długa krojona, masło extra 82%, pasta twarogowa z pietruszką, sałata, herbata czarna ekspresowa.
Skip to content